9
+1

Дайте тризубу спокій

До 01.11.2020, Кабмін повинен буде провести всебічне суспільне обговорення ескізу великого Державного Герба України.
Герб_Малоросії_(проект_Герольдконтори№1) (1)_original

Для чого, кому це все треба і заради якої великої цілі ми знов повинні намагатися створити т.зв. “великий герб України”? І звідки взагалі взялася сама ідея про те, що Україні, крім тризуба, який чомусь є “малим гербом”, потрібен ще один, якийсь “великий герб”?

Але якось так сталося, що після відновлення незалежності України у 1991 тризуб вважався “малим” гербом і основним елементом неіснуючого “великого” герба. Не останню роль у цьому зіграв колосальний спротив, який чинила пост-радянська адміністрація запровадженню всього українського - нових державних символів у першу чергу. І от вже майже тридцять років періодично проводяться різні конкурси і здійснюються спроби т.зв. “великий” герб все-ж таки намалювати.

Проекти, за цей час затверджені у якості переможців, так чи інакше додають до тризуба геральдичних щитотримачів - галицького лева, пішого запорізького козака з аркебузою, а також різні допоміжні елементи: колоски, корони, якісь стрічки, рослинний орнамент та інший антураж. Але чим більше додавати, тим більше виникає питань та зауважень - і лев не так стоїть, і козак не з тою аркебузою і не в тому жупані, і колоски вниз дивляться, а не вгору, а тим більше з якого переляку тут корона, коли Україна - не монархія, а (начебто чи буцімто) республіка і т.д.

Але не будемо зараз занурюватися у геральдику. Згадаємо лише, звідки взагалі взялася ідея про “великий герб”. Придумала це Перша Малоросійська колегія, яка керувала українськими землями у складі Російської імперії з 1708 по 1784 рік. Фактично, центральний орган колоніальної адміністрації Гетьманщини.

Голова колегії, Румянцев (щось мені весь час спливає інше прізвище, Разумков, но то таке) запропонував щитотримачів-малоросів під імператорської короною, і купу інших елементів. Тут і київський архангел Михіїл, і стародубський срібний дуб, і золотий сіверський мур, і чорний чернігівський орел. Цариця ж затвердила ще більш змосковщену версію, щитотримачів прибрала, щоб і згадки про козаків не було, а п’ять земель Гетьманщини були зображені на тлі двоголового орла, і все це тяжко накривала “сінь” імперської корони. Саме таким і був перший великий герб України (див. фото).

І от у 2020 році група депутатів під проводом Румян… тобто Разумкова ініціювала конкурс на кращий ескіз “Великого державного герба України”. Відповідну постанову було ухвалено 25 серпня. І до неділі 1 листопада Кабмін тепер повинен провести “всебічне суспільне обговорення” ескізу великого Державного Герба України.

І знов почнеться: козак, аркебуза, лев, колоски, стрічки, а тоді ще може архнангела, а тоді ще герби земель, і кримську тамґу Ґераїв не забути, а там ще бурячки, і все це під сінню корони, бо гарно ж під короною, хіба нє?

Здається, малоросів хочуть знову загнати в поцяцьковане жлобство і несмак, і в нескінченні “громадські обговорення” деталей, на яких мало хто розуміється. Бо люди, які хочуть нав’язати нам якісь символи, мабуть, добре розуміють - символи важливі, бо вони працюють. Особливо загально-національні символи. Тому моя особиста позиція у “суспільному обговоренні великого державного герба” така: дайте спокій і відчепіться від тризуба.

А якщо комусь здається, що тризуб - це лише малий герб, і нам насправді зараз треба якийсь великий герб, то можу запропонувати лише намалювати тризуб більшого розміру.

Комментарии

No_avatar
Іван Поліщук
Як кажуть, собаці нема чого робити, то він собі я*ця лиже. Не хотів це писати, але вже не втримався. Таке враження, що нашим очільникам насправді нічим зайнятися.
00:35 19.09.2020
1 +1

Только зарегистрированные пользователи могут отправлять комментарии

наши постоянные авторы

самые активные дискуссии

Тема: Олег Базилевич: Обыкновенный фашизм
Всего реплик: 70
Всего участников: 13
Олег Базилевич, Тамара Ярошовец, Константин Дмитриев
Всего реплик: 63
Всего участников: 9
Олег Базилевич, Константин Дмитриев, admin ronin
Тема: Олег Базилевич: Как нам обустроить Россию?
Всего реплик: 58
Всего участников: 13
Олег Базилевич, Максим Пестун, Константин Дмитриев

события

марта 2024
ПнВтСрЧтПтСбВс
26272829123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031