12
+1

Крещенское купание

Ещё одна древняя загадка
918481456_original
Многие сегодня искупались в открытом водоёме. Многие же из тех, кто не рискнул окунуться в прорубь и посему ограничился холодным душем, наверняка отметили про себя, что сегодня холодная вода не така уж и ледяная, и как-то по-другому воспринимается эмоционально. Что ж, на то оно и Крещение…

Принято считать, что 19 января Иисус крестился в Иордане. Строго говоря, церковью это событие всегда вспоминалось не 19, а 6-го января. Разница в 13 дней берётся из отставания Юлианского календаря от Григорианского. По этой причине многие православные праздники «переехали» на несвойственные им даты. И если говорить, что праздничные дни приурочены к весьма точному положению, которое занимает Земля в определённый момент своего движения по орбите вокруг Солнца, следует признать, что «григорианские» даты более правильны, поскольку отражают астрономическую реальность, в отличие от «юлианских».

Интересно также и то, что такие «особые» дни календаря, в которые что-то празднуется, существовали задолго до новозаветных событий. Церковь с удовольствием «приурочила» свои праздники к этим древним датам – видимо, руководствуясь не только политическими соображениями и необходимостью борьбы с религиозным инакомыслием. По всей видимости, в эти дни действительно что-то происходит, и происходит уже очень давно.

Например, в Древнем Египте считалось, что именно именно 6 января вода Нила приобретает особые свойства. На это день приходился праздник почитания нильской воды, о чём сообщает, например, св. Епифаний Кипрский. Ритуальные купания в холодной или просто в открытой воде – неотъемлемая часть древних праздников в различных культурах мира с 6 по 20 января. Магха Санкранти – в Непале, мисожи – в Японии, Кубха Мела – в Индии... Все эти ритуалы, несомненно, восходят к ещё более древней традиции, основанной на каких-то знаниях, ныне утраченных.

Представляется наиболее вероятным, что в течение первого месяца после зимнего солнцестояния происходят какие-то геофизические процессы, неизвестные пока что нам, и каким-то образом связанные с прохождением Землей данного отрезка её орбиты. Эти процессы неким образом влияют на состояние воды на планете – возможно, на её кластерную структуру. А поскольку живые организмы, в том числе и человеческие, в основном состоят из воды, то выходит, что такое влияние оказывается и на людей.

Ответ же на вопрос о том, как и откуда наши далёкие предки могли об этом знать, скорее всего, лежит в области геофизической чувствительности человека. Известно ведь, например, что некоторые люди подвержены магнитным бурям... Поэтому наверняка справедливым будет предположение, что в древние времена, когда люди ещё не отгородились от матери-природы при помощи стали и бетона, телевидения и радиовещания, электромагнитных волн и синтетических материалов, их геофизическая чувствительность была намного выше, чем сейчас.

И потом, следует отличать знание о наличии каких-то процессов от понимания их реальных механизмов. Определять такие механизмы – дело учёных, вооружённых специальной аппаратурой. А знать о том, что эти процессы происходят и как-то влияют на человека, вполне могли и какие-нибудь древние жрецы...

В любом случае, отрадный факт, что у нас сохранился этот древний ритуал, свидетельствует, что наша связь с планетой и с водой на ней ещё окончательно не утрачена. Значит, ещё не всё потеряно для нас...



Изображение обнаружено по адресу - http://ria.ru/society/20130117/918480114-print.html?ria=o2agk3lf4qsreiobbfdrskbaa4ou37sb

Комментарии

D.arkadyev 002_thumb
Дэви Аркадьев
"ЕЩЁ НЕ ВСЁ ПОТЕРЯНО ДЛЯ НАС - таковы заключительные слова одного из моих любимых авторов на сайте RONIN Олега Базилевича", - написал я сегодня утром (по времени в Филадельфии) в Facebook(e) и "кликнул", естественно, - с удовольствием! - на слово "Твитнуть"...
06:21 20.01.2013
6 +1
No_avatar
Віктор Волошин
Зізнаюся - прочитавши назву матеріалу, очікував на глибоку розвідку православного інтелектуала. ) Натомість маємо потужну агітку представника радянської науки, що завжди підшуковувала переконливі пояснення явищам (у крайньому разі - їх замовчувала чи заперечувала). Добре вмили усіляких там мракобісів, що (помилуй, Господи!) в третьому тисячолітті поширюють усілякі міфи про Бога і Божественну природу Хрещенської купелі, коли навіть "слону зрозуміло", що все це - матінка природа. Прекрасний зразок всеперемагаючого діалектичного матеріалізму. ) Щоправда, назва трохи підгуляла. Піду - почитаю щось про те, як мавпа перетворилася на людину. )
13:57 20.01.2013
4 +1
мяч_thumb
Victor Polk
Значно цiкавiше , на мiй погляд, буде прочитати про те як людина перетворилася на мавпу.
14:43 20.01.2013
6 +1
No_avatar
Віктор Волошин
Це справді цікаво? (
16:22 20.01.2013
2 +1
No_avatar
Іван Поліщук
Може, не стільки цікаво, скільки повчально і застережливо (
20:15 20.01.2013
3 +1
Me_thumb
Олег Базилевич
Здається, саме поняття "православний інтелектуал" пішло з цього світу разом з Флоренськими та іншими Бєрдяєвими, хоча, можливо, я й помиляюся. Що, мабуть, якось вже проститься католикові :-))) Щодо радянської науки - так, вона подібні явища скоріше заперечувала. А щодо Бога і Божественої природи Хрещенської купелі - так хіба геофізика заперечує Бога? Чи дослідження властивостей води, які вона набуває на Водохреща, є запереченням Божественої природи цього явища? Діалектичний матеріалізм як раз і займається подібними запереченнями, але вони ведуть від істини, а не до неї...
15:20 20.01.2013
7 +1
No_avatar
Віктор Волошин
Шановний авторе! Не відхрещуйтеся будь-ласка. Бога заперечує не геофізика, а суб'єкт (свідомо чи несвідомо). Якщо ви віруєте в нього, то маєте розуміти, що геофізичні явища є похідними від Його волі. Дозвольте зацитувати Вас: "Церковь с удовольствием «приурочила» свои праздники к этим древним датам". Так виходить, що Церква Господня меркантильно "присусідилася" до того, до чого не має відношення. Вже не ображайтеся - не бачу за змістом ані католика, ані якогось іншого християнина. Втім, ніхто не досконалий. Хай щастить! )
16:21 20.01.2013
5 +1
Me_thumb
Олег Базилевич
Так, певною мірою "присусідилися". Церковники вирішили використати для визначення нових свят деякі особливі дати, до яких не мали відношення і які існували і відзначались задовго до появи християнства. Дати, які й досі відзначаються в інших традиціях, в тому числі непальцями і непалками :-) . Але ж сам цей незаперечний факт не заперечує ані вчення Христа, ані існування Церкви Господньої! І визнання цього факту теж нічого не заперечує. Навпаки, увесь цей зв'язок подій, явищ, традицій, вірувань і культур заслуговує на дуже серйозну увагу, бо він, можливо, є певною формою Об'явлення.
17:59 20.01.2013
7 +1
No_avatar
Віктор Волошин
Дивина. Як може Христова Церква не мати відношення до Божого промислу?
19:09 20.01.2013
4 +1
Me_thumb
Олег Базилевич
А яке відношення мали представники церкви, які призначили Водохреща на 6 січня, наприклад, до давньоєгипетських урочистостей освячення води, що з прадавніх часів припадали на той самий день? Звісно, що ніякого. Питання ж про відношення цього факту до Божого промислу не піднімалося :-) Насправді, призначати нові свята на старі дати - це універсальна практика ідеологічної боротьби, широко використовувана і під нас навернення Русі, і значно пізніше - під час її більшовизації... А от як це все відноситься до Божого промислу - питання, вважаю, зовсім не таке просте, як здається.
19:45 20.01.2013
7 +1
No_avatar
Віктор Волошин
Я не знаю - як Вам відповісти, щоб Ви не сприйняли це як менторство чи як спробу навісити ярлик. Тут неможливо лаконічно відреагувати. Не можна виміряти косинцем відносну вологість чи прискорення... Ви б хотіли, щоб Християнська Церква відмахнулася від Божого блага і "рішенням зборів" призначила нові дати див? ) До пришестя Ісуса було чимало усякого, про що ми можемо дізнатися зі Старого Заповіту. І ніякої політики. Чи той факт, що хрест був засобом страти протягом століть, заважає нам уважати його символом Християнства? Сподіваюся - Ви мене зрозуміли.
20:21 20.01.2013
4 +1
Me_thumb
Олег Базилевич
От мабуть в цьому і полягає наш з Вами консенсус. Так, були відповідні "роішення зборів", і добре, що "не відмахнулись", підтвердивши тим самим наявність Божого блага. Не можу лише погодитись, що в цьому співпадінні дат немає ніякої політики. Як раз політики - щодо викорінення старих вірувань за допомогою нових свят, призначених на ті самі дні - було дуже багато. Зрештою, це була державно політика... Але для нас, мабуть, важливіше те, що в цьому була НЕ ТІЛЬКИ політика, а велична таємниця насправлі святих речей.
21:39 20.01.2013
7 +1
No_avatar
Віктор Волошин
Даруйте - ніякого консенсусу поки не бачу. Повернімося до Вашого матеріалу. Цей момент я чомусь безвідповідально випустив. Ви стверджуєте, що у відповідну дату вода сама набуває особливих властивостей? Тож виходить - попи здійснюючи "маніпуляції", молячись, вводять довірливих вірян в оману? Вода стає особливою і без цих нечесних служителів культу?
23:46 20.01.2013
2 +1
0f5aaa8bdebb_thumb
Константин Дмитриев
Не все служители культа нечестные люди. Есть среди них, и их большенство, очень порядочные священники. Но есть и топ-менеджеры от религии, к большому сожалению. Государственное устройство копирует церковь, а церковь государственное устройство.
00:57 21.01.2013
4 +1
Me_thumb
Олег Базилевич
Так, люди задовго до хрещення Ісуса в Йордані (події, не тільки день, але й місяць і навіть рік якої не можна точно визначити, і мабуть, не треба) - так от, люди задовго до цієї події помітили, що в певні дні вода наче "сама" щось з собою робить, і проводили в ці дні відповідні урочистості. Християни в цей день теж почали святкувати Водохреща. А коли ще святкувати Водохреща, як не тоді, коли з водою відбуваються такі цікаві зміни? Тут все правильно, на мій погляд...
11:39 21.01.2013
6 +1
Me_thumb
Олег Базилевич
А от щодо омани, важаю, вона починається тоді, коли хтось каже, що вода освячується тільки і виключно тому, что, християни в цей деь святкують Водохреща, а не навпаки. Є різниця, правда? Незрозумілим особисто для мене є також питання дати. Якщо всі християни завжди святкували Водохреща 6 січня, але останніми століттями частина християн робить це за календарем, який не відповідає астрономічним реаліям, то що в такому випадку робиться з водою? Якщо Бог за допомогою геофізики освячує воду, то за яким календарем? І чому в різних інших культурах ці дати локалізуються так близько, але не в один день?
11:49 21.01.2013
5 +1
No_avatar
Віктор Волошин
Перепрошую, такому Вас в костелі навчили? У вас там не святять воду, а мучаться питанням встановлення дати - коли Бог з допомогою геофізики освячує воду?
12:22 21.01.2013
0 +1
Me_thumb
Олег Базилевич
Звісно, ні :-) Я ж кажу, дату встановити не можна, і не потрібно... Важливо інше - розуміти, що освячення води відбувалось задовго до появи християнства. Тому прагнення "монополізувати" це явище є щонайменше безпідставним. І важливий той зміст, який ми в це свято вкладаємо. А питання юліанського календаря трохи інше, воно є теж важливим, і його треба вирішувати. Інакше всі свята видсуватимуться все далі і далі, Різдво буде навесні, потім влітку...
12:55 21.01.2013
6 +1
No_avatar
Віктор Волошин
Змушений ще раз перепросити. Це теж відповідає доктринам Католицької Церкви? Я - не про календар.
20:43 21.01.2013
0 +1
Me_thumb
Олег Базилевич
Ну я ж не Папа Римський, щоби викладати точку зору Церкви ex cathedra :-) А тим більше тут, у колективному блозі :-) Просто ділюся деякими своїми власними міркуаннями, які необов'язково співпадають з канонічними.
21:05 21.01.2013
3 +1
No_avatar
Віктор Волошин
Дякую! Я зрозумів.
21:39 21.01.2013
3 +1
No_avatar
Іван Поліщук
Тут така цікава дискусія! Від себе можу лише зазначити таке. Якщо воду робить святою якась геофізика, то це, мабуть, від Його волі. А якщо на цей день призначили свято - дуже добре зробили :-)
20:20 20.01.2013
6 +1
No_avatar
Віктор Волошин
Якщо вірити тому, що написано в Святому Письмі, звісно, ніяка геофізика чи геохімія не зробить воду святою. Цілющою - можливо. Зауважте - у зазначений автором день, наприклад, освячена в храмі вода набуває якостей, яких не відзначаємо у води, що тихо стоїть вдома. Я глибоко переконаний, що спроба підійти з матеріалістичним мірилом до таємниць Господніх приречена на невдачу, як і безперспективна дискусія щодо цих питань яка ведеться опонентами з матеріалістичної та ідеалістичної позиції.
23:37 20.01.2013
2 +1
0f5aaa8bdebb_thumb
Константин Дмитриев
Дискуссия очень интересная. Надо чётко различать понятия "ВЕРА", "РЕЛИГИЯ", "ЦЕРКОВЬ", а также "БОГ", "СВЯЩЕННИК" и "СЛУЖИТЕЛЬ КУЛЬТА". О попах в последние годы вообще говорить нечего. Золотые ROLEX, мерседесы, телефоны VERTU и другие LUXURY GOODS. Ничего общего не только с верой, но и со священниками и церковью. И религия у нынешних попов какая-то другая.
20:49 20.01.2013
5 +1
No_avatar
Іван Поліщук
Да уж. Если строго определять понятия, то "религия" - от "re ligio", то есть восстановление связи человека с Богом. Говоря о "нынешних попах", представляется весьма интересным, какую связь и с чем они на самом деле "восстанавливают"... В другой стороны, я всегда считал, что вера в народе принципиально неистребима. Если уж воинствующие атеисты, вооружённые наганами, ничего на могли добиться, то и служители культа, вооружённые LUXURY GOODS, тоже не преуспеют...
21:20 20.01.2013
4 +1

Только зарегистрированные пользователи могут отправлять комментарии

наши постоянные авторы

самые активные дискуссии

Тема: Олег Базилевич: Обыкновенный фашизм
Всего реплик: 70
Всего участников: 13
Олег Базилевич, Тамара Ярошовец, Константин Дмитриев
Всего реплик: 63
Всего участников: 9
Олег Базилевич, Константин Дмитриев, admin ronin
Тема: Олег Базилевич: Как нам обустроить Россию?
Всего реплик: 58
Всего участников: 13
Олег Базилевич, Максим Пестун, Константин Дмитриев

события

апреля 2024
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345