5
+1

Галицька площа, Брест-Литовський проспект

Перейменування не на часі? А коли буде на часі?
євбаз2_original

Площа “Перемоги” у Києві якийсь час була безіменною, аж поки у 1869 році не отримала назву “Галицька”, бо звідти починалася дорога на Галичину. Рушійною силою розвитку цієї частини міста була торгівля, яка особливо піднялася по завершенні будівництва залізниці вздовж р.Либідь. Неофіційно площа називалася “Євбаз”, тобто “Єврейський базар”. Між двома світовими війнами більшовики спробували були її перейменувати на Площу Повстання 1905 р, але назва "Галицька" лишалася аж до 1952 року, коли вона і стала площею "Перемоги”.

Брест-Литовський Проспект пав жертвою радянського “побєдобєсія” пізніше, у 1985, коли його перейменували на проспект “Перемоги”. Тоді центр площі “прикрасили” білою штичкою із радянською золотою зіркою нагорі, а на самій штичці написали роки радянсько-німецької війни, 1941-1945. Тими ж цифрами “прикрасили” и пару будинків, з яких починається проспект. Зараз цих прикрас на будинках, слава Богу, вже немає.

Декомунізація поки що не дійшла до площі і проспекту, хоча цілком логічно було б повернути площі її історичну назву - Галицька, і проспект знову зробити Брест-Литовським, яким він завжди був. Але українське суспільство, кажуть, поки що не готове до цього. Чи це насправді так?

Кажуть, перемога таки була, то ж на її згадку хай буде і проспект, і площа. Але з огляду на те, що то була перемога Сталіна над Гітлером, яка поновила окупацію України, навряд чи це була та перемога, на честь якої треба мати ці назви на мапі Києва. А для того, щоби пам’ятати жертви України у другій світовій війні, в нас багато інших локацій.

Кажуть, білу штичку та радянську зірку на ній треба залишати, бо воно має якусь там архітектурну та естетичну цінність. Це теж навряд, бо ставили ж її не для естетики, а для промиванням мізків. І дати там теж зазначено неправильні, адже війна почалася не у 1941, а у 1939 році - тоді, власне, “асвабадітєлі” вже почали масово вбивати українців Галичини.

Кажуть, від перейменувань не покращується життя. Але воно і не покращиться ніколи, якщо символи радянщини і далі бовванітимуть тут і там. Декомунізація - необхідна умова прогресу суспільства, хоча, разом із тим, і недостатня. Назви і пам’ятники радянщини систематично і постійно відтворюють “совок” у головах, а це шкодить справі.

Кажуть, українське суспільство не сприйме декомунізації пл. і пр. “Перемоги”, бо поки що не готове до цього. Так і не буде готове ніколи, якщо робити декомунізацю “лагідно” і миритися із тим, чого у принципі у наших містах не повинно бути. З іншого боку, варто це зробити зараз хоча би для того, щоби продемонструвати собі і всьому світові, що вороття немає, і радянщини та московщини тут більше ніколи не буде.

Особливо цікаво буде подивитися, як волатимуть у Москві, що, мовляв, у Києві перейменували площу “вєлікой пабєди” на честь “галіцкіх фашистов”. Одне лише естетичне задоволення від тої неминучої істерики варте перейменування.

Отже, це має бути Галицька площа і Брест-Литовський проспект. І про це вже треба починати серйозно говорити.



Комментарии

петр_thumb
Пётр Петрович
Насчет проспекта, согласен. Надо вернуть название Брест-Литовский. А площади можно оставить название. Не вижу ничего коммунистического в слове "победа" или "перемога".
07:52 08.09.2021
5 +1
петр_thumb
Пётр Петрович
Это также может быть победа над московией или над коррупцией. После каждой победы надо будет устанавливать соответствующий памятник или обелиск.
07:54 08.09.2021
5 +1
Me_thumb
Олег Базилевич
Пожалуй, памятник восставлению территориальной целостности Украины на площади Победы снимет все вопросы, в честь какой именно победы названа площадь. Однако памятника победы над коррупцией нам, судя по всему, никогда не увидеть, поскольку коррупция в Украине, кажется, непобедима.
19:56 09.09.2021
3 +1
0f5aaa8bdebb_thumb
Константин Дмитриев
К вопросу о памятниках. В Киеве на площади Конституции надо поставить памятник "непобедимому коррупционеру". Будет очень символично.
07:56 10.09.2021
3 +1
Me_thumb
Олег Базилевич
Непобедимость укр. коррупции не представляется чем-то необъяснимым. Пост-колониальная бюрократия клептократична по определению, как и пост-колониальный бизнес, ориентированный на дерибан ресурсов, криминал и различные схемы обогащения. В условиях Украины с первых лет т.н. независимости это всё было завязано на Москву. Осноной интерес Москвы и сегодня - поддерживать текущее положение вещей в Украине, и в первую очередь - коррумпированность т.н. элит.
10:07 10.09.2021
3 +1

Только зарегистрированные пользователи могут отправлять комментарии

наши постоянные авторы

самые активные дискуссии

Тема: Олег Базилевич: Обыкновенный фашизм
Всего реплик: 70
Всего участников: 13
Олег Базилевич, Тамара Ярошовец, Константин Дмитриев
Всего реплик: 63
Всего участников: 9
Олег Базилевич, Константин Дмитриев, admin ronin
Тема: Олег Базилевич: Как нам обустроить Россию?
Всего реплик: 58
Всего участников: 13
Олег Базилевич, Максим Пестун, Константин Дмитриев

события

апреля 2024
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345