6
+1

Вал - дев’ятий чи десятий?

Вигадки і здогадки про одну відому картину
десятий вал_original
“Дев’ятий вал” - найбільш відома картина Ованеса Айвазяна, або Івана Айвазовського, яка принесла йому світову славу. Картину було написано у 1850 році. Художникові було 33 роки, він на той момент закінчив навчання у Петербурзькій академії мистецтв, завершив довгі подорожі Європою і повернувся до рідної Феодосії. Тоді він вже був досить відомим художником-мариністом. Але саме “Дев’ятий вал” став роботою, завдяки якій він увійшов до числа найбільш уславлених художників світу.

Він народився і виріс у Криму, але його батько прибув із Галичини. Прізвище “Айвазян” писалося на польський лад - Gajwazowski, а вже у Криму, нещодавно завойованому Росією, малого Ованеса Айвазяна при хрещенні записали як “Івана Айвазовського”.

Що саме робить “Дев’ятий вал” таким видатним твором серед усього величезного творчого спадку художника - та й взагалі однією з перлин світової класики живопису?

Романтизм?
Так, протистояння людини та стихії - дуже романтична тема. Романтизм як напрям живопису був дуже популярний, але поступово вийшов із моди у другій половині ХІХ сторіччя. Але “Дев’ятий вал” все одно залишається безсмертним творінням, яке і сьогодні вражає будь-кого, хто його бачив.

Прихований зміст?
Завжди є багато охочих шукати приховані змісти і натяки у картинах відомих художників. Але навряд чи “Дев’ятий вал” - якесь зашифроване послання.

Уламки машти, за які тримаються моряки, нагадують хрест? Ну і що, це лише реалістичне зображення уламків. Машти та реї з’єднують хрестоподібно.

Різні кольори, якими зображено хвилі? Більш сині далекі хвилі “відсувають” обрій, дають більше простору - це лише художній прийом.

Натяк на невідворотність грізних подій майбутнього, які відчув художник?
Картину купив цар Микола І, і нічого, крім драми і шторму, він там не побачив. А картин штормового моря Айвазян написав безліч.

А чому, власне, вал - дев’ятий?
Мабуть, це найцікавіше питання. За логікою, вал повинен був бути десятим. Адже ще стародавні мореплавці античності вважали, що під час шторму найнебезпечніша хвиля - десята. Fluсtus decumanus - “флуктус декуманос” - старовинний забобон моряків, про який писав ще Овідій. У європейських мовах і сьогодні “десята хвиля” - усталений вираз, який використовують щодо кризи, пандемії та будь-чого небезпечного, що насувається хвилями:

la dixième vague (фр.)
la décima ola (ісп.)
die zehnte Welle (нім.)
the tenth wave (англ.)
la decima onda (іт.)

Але “в одній, окремо взятій країні” все трохи не так, як у людей. Нам не вдалося з’ясувати, чому те, що в Європі називається “десятою хвилею”, у Росії перетворилося на “дев’ятий вал”. Може тому, що Айвазян до кінця життя розмовляв з помітним акцентом, а російська мова для нього - не рідна? Навряд, бо цей вираз зафіксовано ще у XVIII сторіччі.

***

Мабуть, більш важливо вчитися бачити море так, як його бачив Ованес Айвазян - у кольорах, руху води, зміні настроїв, взаємодії з небом. Милуватися його прекрасною живописною технікою. І розділяти його любов та повагу до потужної та величної стихії.

P.S. Значну частина картин Айвазяна вкрадено разом із Феодосійською картинною галереєю, містом Феодосією та й усім Кримом.

Комментарии

No_avatar
Тамара Ярошовец
Поднята интересная тема, но врядли удастся получить точный ответ на вопрос, почему девятый?
18:56 25.08.2021
6 +1
Me_thumb
Олег Базилевич
Нужно бы отследить, когда именно впервые в письменных источниках появился этот странный термин "девятый вал", в связи с чем и в каком контексте, но это не представляется возможным. Кажется, впервые его употребил Г.Р.Державин в конце XVIII века - а это быо время, когда в русский язык проникло очень много иностранных лексем, которые употреблялись как попало, иногда в виде неточных переводов, иногда в виде прямых заимствований с искажением смысла ("курьёз", "скандал", "патетика" и др.).
20:50 26.08.2021
4 +1
петр_thumb
Пётр Петрович
Нечетное число сегда воспринимается лучше. По моему мнению.
07:59 08.09.2021
3 +1

Только зарегистрированные пользователи могут отправлять комментарии

наши постоянные авторы

самые активные дискуссии

Тема: Олег Базилевич: Обыкновенный фашизм
Всего реплик: 70
Всего участников: 13
Олег Базилевич, Тамара Ярошовец, Константин Дмитриев
Всего реплик: 63
Всего участников: 9
Олег Базилевич, Константин Дмитриев, admin ronin
Тема: Олег Базилевич: Как нам обустроить Россию?
Всего реплик: 58
Всего участников: 13
Олег Базилевич, Максим Пестун, Константин Дмитриев

события

марта 2024
ПнВтСрЧтПтСбВс
26272829123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031