4
+1

Флорентійська Унія та здобуття Константинополя османами

Робота над документально-постановочним фільмом за подіями XV сторіччя триває.
ф3 — kopia_original
Флорентійська Унія - одна з ключових подій XV сторіччя. Сьогодні напівзабута, вона ніколи не переставала впливати на хід і зміст історичних подій, і продовжує впливати і зараз, через вже майже шість віків. Возз’єднання християнської церкви повинно було б зняти протиріччя і розбіжності, які накопичилися між Сходом і Заходом з часів Великої Схизми 1054 року. А у своєму політичному вимірі вона мала створити підґгрунтя для спільної боротьби християн Європи проти наступу османів, і врешті-решт, врятувати Константинополь від завоювання. Для цього, власне, і був скликаний Вселенський собор у Флоренції.

Чому підсумковий документ, унійну постанову, яку по непростому півторарічному обговоренні у 1439 році все ж таки підписали предстоятелі Заходу і Сходу, так і не спрацював тоді, але у певний спосіб продовжує працювати зараз? Підписи Ісидора, Митрополита Київського, та Авраамія, єпископа Суздальського, під постановою стоять, і ці підписи не можна відкликати. Формально унію не скасовано. В ній Схід і Захід визнають святість обрядів, таїнств і традиції один одного; католикам і православним дозволяється ходити відповідно до православних і католицьких церков, сповідатися, причащатися, брати шлюб - тобто на практиці, а не декларативно, бути браттями і сестрами у Христі. Флорентійська унія стала основою дальших унійних справ і згодом - створення УГКЦ. Чому ж сьогодні так непросто складається доля Київської Церкви? Чому “дехто на Сході” продовжує вважати християн Заходу відступниками і єретиками? Тут велика кількість складних питань і так само складних відповідей, які, власне, виходять за межі проблематики документального кінопроекту “Паратіхіон”.

На фото - кадри зі знімального майданчику. У Києві відтворюємо сцени підписання унійної постанови, а у Стамбулі досліджуємо події здобуття Константинополя турками.

U3_thumb

U8_thumb

U6_thumb

ф2_thumb

ц7_thumb

ц11_thumb


Комментарии

Комментариев пока нет

Только зарегистрированные пользователи могут отправлять комментарии

наши постоянные авторы

самые активные дискуссии

Тема: Олег Базилевич: Обыкновенный фашизм
Всего реплик: 70
Всего участников: 13
Олег Базилевич, Тамара Ярошовец, Константин Дмитриев
Всего реплик: 63
Всего участников: 9
Олег Базилевич, Константин Дмитриев, admin ronin
Тема: Олег Базилевич: Как нам обустроить Россию?
Всего реплик: 58
Всего участников: 13
Олег Базилевич, Максим Пестун, Константин Дмитриев

события

апреля 2024
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345