6
+1

Може, так навіть і краще

Непопулярні думки про пожежу у костьолі св. Миколая
Kostel-svyatoho-mykolaya-3-min_original
Київ шокований страшною звісткою - згорів орган у т.зв. “Будинку органної музики”. Звісно, тепер звинувачують Мінкульт і багато говорять про те, що треба вже давно було віддати костел св.Миколая тим, хто його його й будував - римо-католикам. Наче, правильно, але, як завжди, є багато інших важливих міркувань.

Орган у костьолі був, і стояв він тоді, у 1909 році, коли костьол було відкрито, звісно, не у вівтарній частині, а на хорах - там, де і належить бути органу. І був він значно менший, відповідно до об’єму та акустики споруди. Комуно-московські загарбники викинули той орган, перетворили костьол на господарське приміщення, і згодом на архів.

Але паплюження на тому не припинилося. Щодо костьолів у СРСР взагалі існувала ганебна практика перетворення їх на “культурні” об’єкти - зокрема, на т.зв. “Будинки органної музики”. Така доля спіткала і київський костьол св. Миколая - архітектурну перлину Києва і шедевр В.Городецького і автора проекту, С.Валовського.

У 1981 році “будинок органної музики” було відкрито. У вівтарну частину встромили величезний орган Rieger-Kloss, замовлений у братній радянській Чехословаччині. Цей орган був занадто великий і занадто потужний для такого приміщення, і голосно волав просто в лице відвідувачам органних концертів, замість того, щоби лагідно та гармонійно наповнювати весь внутрішній об’єм звуками духовної музики.

Під храмом знищили частину фундаменту і облаштували там величезний підвал, у якому розмістили туалети і роздягальні - звісно, сама будівля не передбачала такої “реконструкції”. А ще нижче, під землею, тоді вже тягли лінію метро на ст. Либідську (тоді пл. Дзержинського), відкриту у 1984 році. Очевидно, всі ці роботи, м’яко кажучи, не сприяли збереженню будівлі. Не сприяють вони і зараз - метро гуркоче, земля двигтить, а фундамент вже не той, який мав би бути. Додайте сюди пост-радянську безгосподарність, безпорадність і “крадівництво” (не будемо вже тикати пальцями у конкретних осіб - хай вже прокуратура займається), то взагалі буде диво, що костьол ще стоїть.

Зрозуміло, шкода чехословацького органу. Але, можливо, так навіть і краще. Костьол віддатуть римо-католикам, по-людськи відремонтують, поставлять орган, який треба, і там, де треба. Може, щось придумають і з підвальним приміщенням.

Годі вже Києву миритися з важким спадком радянської наруги над храмами і паплюженням святих місць.

Дата: 04.09.2021

Комментарии

петр_thumb
Пётр Петрович
Насчет лучше вопрос очень спорный.
07:56 08.09.2021
5 +1
Me_thumb
Олег Базилевич
Несомненно. Но орган в алтарной части церкви был уместен примерно как оркестровая яма перед иконостасом. Хотя сам уникальный орган, конечно, очень жаль.
19:48 09.09.2021
4 +1

Только зарегистрированные пользователи могут отправлять комментарии

наши постоянные авторы

самые активные дискуссии

Тема: Олег Базилевич: Обыкновенный фашизм
Всего реплик: 70
Всего участников: 13
Олег Базилевич, Тамара Ярошовец, Константин Дмитриев
Всего реплик: 63
Всего участников: 9
Олег Базилевич, Константин Дмитриев, admin ronin
Тема: Олег Базилевич: Как нам обустроить Россию?
Всего реплик: 58
Всего участников: 13
Олег Базилевич, Максим Пестун, Константин Дмитриев

события

апреля 2024
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345