3
+1

Київ-Стамбул. Про зйомки документально-постановочного фільму “Паратіхіон”

Зйомки фільму завершуються.
S11_original
Зйомки фільму практично завершено. Тематична та жанрова специфіка даного проекту вимагає занурення глядача у події, обставини та середовище далекої від нас епохи - середини XV сторіччя. Адже без цього складно було б висвітлити досить заплутані події минулого та потужний вплив, які вони, можливо, неочікувано для багатьох, мають і сьогодні на політичні, культурні та релігійні процеси в Україні і у цілому світі.

Саме таке “занурення в епоху” виявилося чи не найскладнішим завданням для творчої групи - особливо з огляду на необхідність роботи з унікальними локаціями, реквізитом, костюмами та акторами - бо йдеться про відомих, яскравих і дуже колоритних персонажів, кожне слово і дія яких у кадрі важливі і значущі для розкриття непростого та захоплюючого сюжету і змісту подій, що відбувалися.

Середньовіччя і ренесанс - історичні часи, які не залишили нам багато аутентичних локацій. Тим не менше, у Києві знайшлися чудові приміщення для зйомок цілого ряду важливих сцен - підписання Флорентійської унії, заснування Ватиканської бібліотеки, діалог Ісидора, митролита Київського та єпископа Ефеського Марка. У парку “Київська Русь” з його досконалими натурними локаціями, реконструйованими у характерному середньовічному стилі дерев’яного будівництва, також відбулися зйомки відповідних сцен. Треба також відмітити і ландшафти, притаманні південній частині мальовничих околиць Києва - “кіногенічні” пагорби, вкриті природним листяним лісом; ставки і яри. Все це можна буде побачити у фільмі.

Але особливо важливою локацією для даного кінопроекту є, ясна річ, Стамбул. Столиця Туреччини - місто дуже атмосферне, у нього неможливо не закохатися, і воно обов’язково буде показане у фільмі - так, як цього вимагає і це дозволяє стиль і зміст проекту. Стамбул, колишній Константинополь, де і відбулися ключові події історії Європи XV сторіччя, досі зберігає значну частину свого древнього візантійського спадку.

Глядач побачить всесвітньо відому пам’ятку архітектури, справжню перлину світової архітектури - прекрасну Айя-Софію, яка вражає кожного величчю задуму і втілення, прекрасними формами і пропорціями, і високохудожніми мозаїками. Але побачить він її не очами туриста, мільйони яких щороку до неї навідуються, а очами допитливого дослідника, для якого все історичне - живе і сучасне, бо воно і сьогодні впливає на все, що відбувається, або не відбувається, у світі. Айя-Софія, представлена у контексті ключових подій фільму, має стати одною з головних характерних ознак і атракцій даного кінопроекту.

Музей-панорама “1453”, який знаходиться напроти воріт “Топ-Капи” (“Артилерійські ворота” стін) - сучасний музей, якому лише 10 років. Наш глядач побачить колосальне високоякісне живописне полотно-панораму, яка представляє останній штурм стін міста - чудовий візуальний матеріал для всіх, хто цікавиться військово-історичним аспектом тих подій.

Древні подвійні стіни Константинополя - це справжнє інженерне диво V століття, тобто часів пізньої античності, збудовані на наказом рисмьского імператора Феодосія. На момент штурму міста військом султана Мехмеда у 1453 році вони вже простояли десять віків. Зараз їм майже 1600 років, і за свою довгу історію вони сильно постраждали від бойових дій та землетрусів. Тим не менше, вони і сьогодні справляють дуже сильне враження, яке наша знімальна група намагалася передати глядачеві. А окремі закутки цієї колосальної фортифікаційної споруди надали нам чудові локації для зйомок - як ілюстративного, так і постановочного характеру.

Крім того, фортифікаційна система Константинополя цьому кінопроекту дала ще й назву. Паратіхіон (παρατείχιον) - грецький термін для позначення зовнішнього периметру стін, лінія оборони, де відбувалися найзапекліші баталії одної з самих визначних битв історії Європи. Тут зійшлися Схід і Захід, Північ і Південь, Європа і Азія, християнство та іслам, католицизм та православ’я, і сплелися в один вузол різні історичні виклики, багато з яких і досі вимагають відповіді.

Кінопроект “Паратіхіон” звертається до цієї вкрай складної та делікатної проблематики. Її значущість, її емоційна насиченість та суперечливість, і наповненість різними змістами, актуальними і в наш час, вплинули на всіх причетних до реалізації даного кінопроекту. Вся творча команда працювала з натхненням, яке обов’язково відчує і оцінить глядач.


S1_thumb

S17_thumb

S21_thumb

S14_thumb

S7_thumb

S12_thumb


Комментарии

Комментариев пока нет

Только зарегистрированные пользователи могут отправлять комментарии

наши постоянные авторы

самые активные дискуссии

Тема: Олег Базилевич: Обыкновенный фашизм
Всего реплик: 70
Всего участников: 13
Олег Базилевич, Тамара Ярошовец, Константин Дмитриев
Всего реплик: 63
Всего участников: 9
Олег Базилевич, Константин Дмитриев, admin ronin
Тема: Олег Базилевич: Как нам обустроить Россию?
Всего реплик: 58
Всего участников: 13
Олег Базилевич, Максим Пестун, Константин Дмитриев

события

марта 2024
ПнВтСрЧтПтСбВс
26272829123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031