2
+1

ВИСТАВКА МАРІЇ ПРИМАЧЕНКО. "НЕОСЯЖНЕ"

у Мистецькому Арсеналі
Снимок экрана 2016-01-28 в 19.19.01_original
МАРІЯ ПРИМАЧЕНКО. НЕОСЯЖНЕ

Урочисте відкриття: 09.02 о 18:30
Дати: 09.02 ‒ 13.03
Організатор: НКММК «Мистецький Арсенал», Національний музей українського народного декоративного мистецтва, ArtUkraine
Місце: НКММК «Мистецький Арсенал»

9 лютого 2016 року в Мистецькому Арсеналі відбудеться відкриття ретроспективної виставки «Марія Примаченко. Неосяжне». До експозиції увійдуть понад 300 творів видатної художниці з колекції Національного музею українського народного декоративного мистецтва.

Фантастичний світ образів Марії Примаченко є унікальним мистецьким явищем, культурним феноменом, який поєднав у собі традиції народного малярства та особисту обдарованість художниці. Крізь зовнішню ліричність та наїв робіт Марії Примаченко, які йшли врозріз з офіційною радянською ідеологією, проглядають певні філософські пошуки художниці, сюрреалістичні мотиви ‒ все те, що дає право вважати мисткиню генієм, який не просто випереджав свій час, а створював власну реальність ‒ небачену, дивовижну, незбагненну.

Ретроспективна виставка «Марія Примаченко. Неосяжне» покликана подати творчість художниці як противагу радянської дійсності, яка нівелювала особистість і мала уніфікувати як звичайний побут, так світогляд кожного громадянина. За умов, коли мистецтво було перетворено на засіб пропаганди і виховання «нової людини», мистецький феномен Марії Примаченко для нас все ще залишається незбагненною таємницею.

З ранніх років Марія виявляла хист до малювання, захоплюючи батьків і односельців справжністю зображуваного нею. Саме краса природи стала підґрунтям для її самобутньої творчості. Під час навчання у Києві в Центральній експериментальній майстерні народного мистецтва при Київському музеї українського мистецтва, Примаченко плідно працювала, експериментувала з керамікою, створювала акварельні малюнки з фантастичними істотами, які згодом населятимуть власний Космос художниці. Саме ці творчі пошуки привели Марію до використання гуаші, насичені кольори якої дали змогу художниці переносити на папір всю строкатість баченого нею дивосвіту.

Крізь важку хворобу, обов’язкову працю в колгоспі, трагедію Другої світової війни, що відняла у Марії брата і чоловіка, обов’язкову працю в колгоспі, Чорнобильську катастрофу, яка опалила її натхненний рідний край, художниця пронесла любов до навколишнього світу, власне внутрішнє сяйво, яке поєднувалося з сильним характером і прагненням творити ‒ попри усе.

Музеєфікація творів Марії Примаченко розпочалася з 1930-х років, коли до Музею Державного музею українського мистецтва (тепер Національний художній музей України) надійшли перші 200 робіт художниці. Після створення у 1964 р. Державного музею українського народного декоративного мистецтва (тепер Національний музей українського народного декоративного мистецтва) твори М. Примаченко були передані до його колекції. Зараз у фондах музею зберігається найбільша частина творчого доробку Примаченко, яка налічує понад 650 одиниць.

На виставці «Марія Примаченко. Неосяжне» експонуватимуться роботи, які були створені у різні періоди творчості художниці, що дає можливість простежити зміни у техніці та манері, підкреслити виразну альтернативність творчого методу, який подекуди не співпадатиме зі звичним уявленням про роботи мисткині. Крім живопису на виставці «Марія Примаченко. Неосяжне» демонструватиметься кераміка її авторства та альбоми з малюнками художниці.

Кінорежисер Олександр Дірдовський представить відео-інсталяцію за мотивами творів Марії Примаченко, що поєднаються із мальовничими краєвидами її рідного Полісся.
Разом з відкриттям виставки «Марія Примаченко. Неосяжне» 9 лютого відбудеться презентація нового етапу освітнього проекту для дітей та родин АРСЕНАЛ ІДЕЙ, який пройшов повне оновлення та будується за проектним принципом, представляючи окремі творчі простори на загальну тему «Місто майбутнього». Новий Арсенал Ідей покаже проекти – Нове місто, Неконтрольований живопис, Розумний дім, Природа і ми, Фінанси та розвиток.
Важливою частиною всіх проектів Мистецького Арсеналу є благодійна платформа АРСЕНАЛ ДОБРИХ СПРАВ, яка ініціює збір коштів для тих, хто потребує негайної допомоги. Під час роботи виставки «Марія Примаченко. Неосяжне» відбудеться низка акцій, направлених на підтримку родин-переселенців, учасників АТО, сиротинці тощо. Фінансову допомогу можна буде залишити в спеціальних скриньках, розташованих у приміщенні Мистецького Арсеналу.


ВЕЛИКІ ПОДІЇ В МИСТЕЦЬКОМУ АРСЕНАЛІ ПІД ЧАС ВИСТАВКИ «МАРІЯ ПРИМАЧЕНКО. НЕОСЯЖНЕ»:

11.02-14.02 ‒ соціальний проект Арсенал Любові
10.03-13.03 ‒ проект Мистецька Масниця

Більш докладна інформація про події на сайті http://artarsenal.in.ua та за телефоном +380 44 288 52 25.


Довідкова інформація:

Виставка «Марія Примаченко. Неосяжне»

Прес-конференція: о 16:30 за участю генерального директора Мистецького Арсеналу Наталі Заболотної, директора Музею українського народного декоративного мистецтва Адріани Вялець, режисера Олександра Дірдовського, начальника відділу музейної страви Мистецького Арсеналу Ольги Мельник, голови благодійного фонду «Мистецький Арсенал» Ольги Вієру.

Акредитація преси за посиланням: http://goo.gl/forms/uSHUZ7Mk3h

Вартість вхідного квитка на відкриття: 120 грн

Дати: 09.02 ‒ 13.03
Організатор: НКММК «Мистецький Арсенал», Національний музей українського народного декоративного мистецтва, ArtUkraine
Місце: НКММК «Мистецький Арсенал»

Вхід на відкриття здійснюється за запрошенням або квитком вартістю 120 гривень. Представники преси матимуть змогу пройти по редакційних посвідченнях.

ГОДИНИ РОБОТИ:
11:00 – 20:00

Загальна вартість вхідного квитка – 60 грн., пільгового квитка – 20 грн.
Пільговий вхід дійсний для учнів (старших 12 років), студентів, пенсіонерів за наявності відповідного документу.

Безкоштовний вхід для дітей до 12 років, інвалідів 1-2 групи, військовослужбовців строкової служби, учасникам АТО, музейним працівникам, членам Спілки художників (за наявності посвідчення).

ЕКСКУРСІЇ:
Вартість екскурсійної путівки – 200 грн.
Екскурсія англійською мовою – 300 грн.
Замовлення екскурсії за телефоном: 067 247 21 96

Безкоштовні екскурсії: вівторок, четвер о 18:00

МИСТЕЦЬКИЙ АРСЕНАЛ
вул. Лаврська, 12
Тел./факс: +380 44 288 52 25
artarsenal.in.ua
facebook.com/Mystetskyi.Arsenal

ПРЕС-ЦЕНТР МИСТЕЦЬКОГО АРСЕНАЛУ:
[email protected]
Тел.: +380 44 288 52 26

Дата: 09.02.2016

Комментарии

Комментариев пока нет

Только зарегистрированные пользователи могут отправлять комментарии

наши постоянные авторы

самые активные дискуссии

Тема: Олег Базилевич: Обыкновенный фашизм
Всего реплик: 70
Всего участников: 13
Олег Базилевич, Тамара Ярошовец, Константин Дмитриев
Всего реплик: 63
Всего участников: 9
Олег Базилевич, Константин Дмитриев, admin ronin
Тема: Олег Базилевич: Как нам обустроить Россию?
Всего реплик: 58
Всего участников: 13
Олег Базилевич, Максим Пестун, Константин Дмитриев

события

марта 2024
ПнВтСрЧтПтСбВс
26272829123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031