2
+1

Унікальну мистецьку колекцію подаровано народу України та передано «Мистецькому Арсеналу»

Мистецький Арсенал
Снимок экрана 2015-10-19 в 17.39.00_original
Унікальну мистецьку колекцію подаровано народу України
та передано «Мистецькому Арсеналу»

12 жовтня о 14:30 в Адміністрації Президента України відбулося вручення Ордену княгині Ольги III ступеня Валерії Семенівні Вірській − удові колекціонера Ігоря Диченка, яка стала спадкоємицею унікального мистецького зібрання та передала його в дар народові України. Віднині колекція зберігатиметься у «Мистецькому Арсеналу» та стане частиною його музейних фондів. Так пані Вірська виконує волю та щире бажання свого чоловіка.
Учасники: Президент України Петро Порошенко, пані Марина Порошенко, Валерія Вірська, генеральний директор НКММК «Мистецький Арсенал» Наталія Заболотна, представники музейної спільноти.

Ця подія є визначною, адже колекція, до якої належать більше 500 творів, серед яких твори Каземира Малевича, Олександра Богомазова, Миколи Бойчука, Віктора Пальмова, Василя Єрмілова і навіть Сальвадора Далі, завдяки шляхетному вчинку та рішенню Валерії Семенівни Вірської, відтепер стане складовою національного культурного надбання. Надалі шедеври, які неодноразово демонструвалися в музеях Нью-Йорка, Токіо, Москви, Единбурга, набувають статусу частини Музейного фонду України.

«Пишаюся Вами, пишаюся вашим внеском і щедрим подарунком народові України. Впевнений, що, споглядаючи ці прекрасні твори, виросте не одне покоління українців. Вони справді матимуть доступ до безцінних робіт і зможуть сформуватися під їхнім впливом», ‒ виголосив під час урочистої церемонії Президент України Петро Порошенко.

«Передаючи цю колекцію Україні, я виконую бажання мого чоловіка Ігоря Диченка. Він дуже любив «Мистецький Арсенал» і хотів, щоб твори з його колекції зберігалися і експонувалися саме там, в Арсеналі. Я радію, що змогла це зробити, і впевнена, що це правильне рішення. Присвятивши все життя українській культурі, я знаю, чого варті ці твори, і наскільки вони сприятимуть зростанню молодих поколінь. Дуже дякую за цю високу нагороду і за те, що так тепло, по-сімейному поставилися до нас. І ще одне, користуючись нагодою, я маю сказати, що в Україні ще не перевелися справжні патріоти і міцні духом громадяни, тому ми переможемо будь-якого ворога», ‒ сказала Валерія Семенівна Вірська.
Музейники висловили своє захоплення Валерією Вірською та зауважили, що дарування державі колекції такого мистецького значення є рідкісною подією в історії України.

«Валерія Семенівна Вірська є видатною людиною. Вона ‒ народна артистка України, шанований балетмейстер, поважний викладач і справжня зірка Національного заслуженого академічного ансамблю танцю України імені Павла Вірського. Її життя наповнене красою та мистецтвом, воно саме по собі викликає захоплення і подив. Саме такі люди краще за інших розуміють, що ми залишаємо по собі слід не у коштовних забавках, а у добрій пам’яті нащадків.

Її вчинок ‒ це не лише шляхетний вияв любові до Батьківщини та відданості українській культурі. Це приклад глибокої особистісної порядності та чистоти. Передаючи колекцію державі в особі «Мистецького Арсеналу», вона втілює волю свого покійного чоловіка Ігоря Диченка, який дуже любив наш музей і хотів, щоб зрештою його колекція належала Україні. Впевнена, що від сьогодні і через 100 років українці будуть із вдячністю згадувати цю видатну родину, цих відданих людей культури і мистецтва – Валерію Вірську та Ігоря Диченка. Сьогодні вони стали історичними постатями, нарівні з родинами Ханенків та Терещенків, які не лише зберегли для нащадків шедеври мистецтва, але й надали підстави пишатися своїми співвітчизниками. Я хочу привітати усю музейну спільноту із цією визначною подією, яка вже стала золотою сторінкою української історії та культури», – зазначила генеральний директор НКММК «Мистецький Арсенал» Наталія Заболотна.

Довідка:
Диченко Ігор Сергійович (19.12. 1946 – 24. 05. 2015) – мистецтвознавець, художник, колекціонер. Член НСХУ (з 1984 р.). Закінчив Київський художній інститут (1969 р.). Працював у Центральному Державному архіві музею літератури і мистецтва України, викладачем історії мистецтва у Київському хореографічному училищі, з 1992 року – ст. н. с. Музею історії Києва. Організатор та учасник численних виставок та мистецьких акцій від 1970-х рр. У 1992 заснував Міжнародний благодійний фонд. Автор дослідницьких праць про творчість видатних українських художників: Г. Нарбута, К. Піскорського, А. Петрицького, М. Бойчука, Л. Лозовського, В. Седляра, О. Богомазова, К. Малевича, В. Касіяна, М. Глущенка, Т. Яблонської, а також статей про творчість А. Павлової, В. Ніжинського, С. Лифаря, Л. Якобсона, Р. Нурієва, В. Малахова, Р. Поклітару.
Валерія Семенівна Вірська (Котляр) (29 жовтня 1930 р) − народна артистка УРСР, артистка балету, викладач та балетмейстер, викладач Київського Національного університету культури та мистецтв, кавалер ордену «За заслуги» ІІІ ступеню.
Указ Президента України «Про відзначення державними нагородами України...» №572/2015: http://www.president.gov.ua/documents/5722015-19488
Урочисте відкриття проекту, присвяченого пам’яті Ігоря Диченка, відбулося 20 серпня 2015 року в «Мистецькому Арсеналі». В проекті «Арлекін іде… In memoriam» експонувалися роботи з приватної колекції Ігоря Диченка. http://artarsenal.in.ua/rus/event165.html
Фото з вручення Ордену княгині Ольги III ступеня можна подивитися на офіційному сайті Президента України.

МИСТЕЦЬКИЙ АРСЕНАЛ
вул. Лаврська, 12
Тел./факс: +380 44 288 52 25
artarsenal.in.ua
facebook.com/Mystetskyi.Arsenal

ПРЕС-ЦЕНТР МИСТЕЦЬКОГО АРСЕНАЛУ:
[email protected]
Тел.: +380 44 288 52 26

Комментарии

Комментариев пока нет

Только зарегистрированные пользователи могут отправлять комментарии

наши постоянные авторы

самые активные дискуссии

Тема: Олег Базилевич: Обыкновенный фашизм
Всего реплик: 70
Всего участников: 13
Олег Базилевич, Тамара Ярошовец, Константин Дмитриев
Всего реплик: 63
Всего участников: 9
Олег Базилевич, Константин Дмитриев, admin ronin
Тема: Олег Базилевич: Как нам обустроить Россию?
Всего реплик: 58
Всего участников: 13
Олег Базилевич, Максим Пестун, Константин Дмитриев

события

апреля 2024
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345