10
+1

Комедія, Драма і Музика представляють: сьогодні і завжди на сцені Львівської Опери - “Радощі і страджання життя”

Фронтон Львівської Опери
Lwow_opera_original
Відома споруда, одна з візитних карток Львова. Оперний театр. Офіційно - Національний академічний театр опери та балету імені Соломії Крушельницької. Неоренесанс, необароко, елементи модерну та еклектики. Жіве свідчення високого професіоналізму і гарного архітектурного смаку автора проекту – відомого фахівця Жігмунда Ґорґолевського, який створив багатьох визначних споруд в Німеччіни і Австро-Угорщині.

Але сьогодні серед тих, хто одразу впізнає потрійну аркаду корінфських колон і цей масивний, складний і водночас вишуканий фронтон над нею, навряд чи знайдеться багато людей, для яких би його скульптурна композиція була б не просто “якимись скульптурами”. Шкода, бо ця композиція насправді несе глибокий, символічний зміст.

Це алегоричний рельєф “Радощі та страждання життя” роботи львівського скульптора Антона Суліми-Попеля. Справа і зліва від фронтону знаходяться крилаті символічні постаті – “Комедія і Драма” і “Музика”. А над ними – “Слава” з золоченою пальмовою гілкою. Всі бронзові фігури роботи скульптора Петра Войтовича. І Войтович, і Суліма-Попель, до речі – майстри, що мали європейське визнання.

Отже, Комедія, Драма і Музика представляють: сьогодні і завжди на сцені Львівської опреи – “Радощі та Страждання Життя”. І все це увінчане Славою – власне, так, мабуть, і має бути, коли йдеться про театр.

Виходить, фронтон Львівської опери – це афіша. Одна велика, постійно актуальна афіша для всіх спектаклей. Вже протягом 114 років...

Комментарии

Комментариев пока нет

Только зарегистрированные пользователи могут отправлять комментарии

наши постоянные авторы

самые активные дискуссии

Тема: Олег Базилевич: Обыкновенный фашизм
Всего реплик: 70
Всего участников: 13
Олег Базилевич, Тамара Ярошовец, Константин Дмитриев
Всего реплик: 63
Всего участников: 9
Олег Базилевич, Константин Дмитриев, admin ronin
Тема: Олег Базилевич: Как нам обустроить Россию?
Всего реплик: 58
Всего участников: 13
Олег Базилевич, Максим Пестун, Константин Дмитриев

события

апреля 2024
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345