4
+1

СЦЕНА УКРАЇНСЬКОГО АВАНГАРДУ

08 — 29 червня 2014
Image002_original

Національний культурно-мистецький та музейний комплекс «Мистецький арсенал»
Державний музей театрального, музичного та кіномистецтва України
Національний музей українського народного декоративного мистецтва

презентують

виставковий проект

СЦЕНА УКРАЇНСЬКОГО АВАНГАРДУ
живопис, графіка, сценографія


Організатор: Мистецький Арсенал
Дата: 8 – 29 червня

8 червня у Мистецькому Арсеналі стартує проект «СЦЕНА УКРАЇНСЬКОГО АВАНГАРДУ». Виставка звертається до епохи суспільно-політичних зламів початку ХХ століття, що спричинили революційні зміни в культурі та мистецтві. Україна, з її яскравою естетикою кольору та динамічним ритмом народної творчості, інспірована європейськими пошуками форми та змісту стала колискою авангардного мистецтва. Тогочасні українські митці стали ключовими постатями міжнародної арт-сцени та увійшли до історії світового мистецтва.

Український авангард в експозиції проекту презентований 100 унікальними творами 20 найвидатніших тогочасних митців.

Державний музей театрального, музичного та кіномистецтва України презентує сценографічні проекти Олександри Екстер, Анатоля Петрицького, Вадима Меллера, Олександра Хвостенко-Хвостова, Бориса Косарева. Ці митці відомі всьому світу як реформатори-сценографи, які не лише додали сценічним формам експресії, об’ємності та руху, але і змінили підхід до організації сценічного простору.

Національний музей українського народного декоративного мистецтва презентує роботи народних художників Ганни Собачко-Шостак, Марії Приймаченко, Василя Довгошиї і Євмена Пшеченка, що своєрідно перегукуються з «урбаністичним» авангардом сучасників.

Василь Єрмилов, Віктор Пальмов, Марія Синякова, Олександр Богомазов, Соломон Нікрітін, Олександр Архипенко представлені творами з приватних колекцій Ігоря Диченка, Ігоря Воронова та Дмитра Горбачова.

Наталія Заболотна, генеральний директор НКММК «Мистецький Арсенал»: «Український авангард – це той пласт нашої культури та мистецтва, що сколихнув увесь світ. Творами українських авангардистів у своїх колекціях пишаються найкращі музеї США та Європи, на їх імена претендують усі країни, до яких художники мали стосунок за життя. В нашій країні авангардний спадок зберігся фрагментарно, однак ми маємо пам’ятати про українських пасіонаріїв від мистецтва та популяризувати здобутки нашої культури серед широкої громадськості.
Ідеї авангарду сьогодні є гостро актуальними, адже він зародився та розвинувся у період глобальних суспільно-політичних зрушень, став тривожним провісником таких змін. Зараз, близько 100 років потому, наша країна зазнає значущих, багато в чому болісних перетворень, коли руйнується старе і нежиттєздатне та формується нове майбутнє. Саме час звернутися до уроків історії, аби запобігти тим помилкам, що трагічним рефреном можуть відгукнутися через покоління»

Дмитро Горбачов, мистецтвознавець: «Український авангард збили у польоті зенітки сталінського терору. Розстріляно бойчукістів, фізично покалічено їхні картини, а також картини художників, які «працювали під впливом ворогів народу». Страчено скульптури Архипенка, як «формалістично-емігрантські». Загроза розстрілу і багаторічне цькування Петрицького, вигнання зі Спілки художників Єрмилова і Синякової. Смертний вирок винесла комісія винищувачів полотнам покійних Пальмова і Богомазова (на щастя, присуд виконати не встигли). Ще і німецько-фашистський грабіж творів, затаврованих гітлерівцями як «культурбільшовизмус». І найм'якіше інквізиторське покарання — «бити карбованцем»: життя на горищах надголодь».

Проект відбувається за меценатської підтримки Петра Багрія.

Довідкова інформація:

ГОДИНИ РОБОТИ
11:00 – 20:00
Виставка розпочинає свою роботу у неділю 8.06 о 14:00

Вартість вхідного квитка – 50 грн., пільгового квитка – 20 грн.
Безкоштовний вхід:
Дітям до 12 років, інвалідам 1-2 групи, військовослужбовцям строкової служби, музейним працівникам, членам спілки художників (за наявності посвідчення)
Студенти, пенсіонери, учні (старше 12 років) – пільговий квиток.

МИСТЕЦЬКИЙ АРСЕНАЛ
вул. Лаврська 12
Тел./факс: +380 44 288 52 25
artarsenal.in.ua
facebook.com/Mystetskyi.Arsenal

ПРЕС-СЛУЖБА МИСТЕЦЬКОГО АРСЕНАЛУ:
[email protected]
Тел.: +380 44 288 52 26

Дата: 08.06.2014

Комментарии

Комментариев пока нет

Только зарегистрированные пользователи могут отправлять комментарии

наши постоянные авторы

самые активные дискуссии

Тема: Олег Базилевич: Обыкновенный фашизм
Всего реплик: 70
Всего участников: 13
Олег Базилевич, Тамара Ярошовец, Константин Дмитриев
Всего реплик: 63
Всего участников: 9
Олег Базилевич, Константин Дмитриев, admin ronin
Тема: Олег Базилевич: Как нам обустроить Россию?
Всего реплик: 58
Всего участников: 13
Олег Базилевич, Максим Пестун, Константин Дмитриев

события

апреля 2024
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345