3
+1

СЛАВА ВО ВИШНІХ БОГУ

Виставка сучасних ікон
Img_0995_original
19 грудня в Києві, в Музеї Івана Гончара відкриється виставка сучасних ікон сімейної іконописної майстерні "Небо на землі" (м. Миколаїв).
На виставці будуть представлені сучасні ікони із творчого доробку майстрів з Миколаєва. Відвідувачі побачать близько 40 ікон. До експозиції увійшли роботи, виконані в різних техніках, зокрема, авторські інтерпретації прийомів українських та зарубіжних іконописних шкіл, сучасна творча ікона.

Виставка розпочнеться на передодні святкування зимових свят: дня святого Миколая, Нового року, Різдва Христового, Водохреща. Зима в житті людини є своєрідною точкою відліку – з її закінченням закінчується один період життя і починається інший, повний нових сподівань та надій на краще. Тому не випадково родина іконописців приурочила виставку до цих великих свят.

Святі отці називають ікону Євангелієм у фарбах, філософи – одним з видів богослов'я. Ікона зображує те, що ми бачили – земне життя Ісуса Христа, те що ми чули – Його притчі. А так само ікона візуалізує, що було відкрито святим отцям – догматичне вчення церкви, за допомогою символів та алегорій .

Прикладом цього є дванадцятичасна ікона "Символ віри", яку буде презентовано вперше. Кожна частина цієї ікони зображує один з членів Символу Віри, що містять основні догмати нашої віри.

Серед святкових ікон Різдва, святителя Миколая, святої Катерини, тощо, мають також місце образи, що спонукають до серйозних та глибоких роздумів. Ікона Богородиці «Скорботна про немовлят, у лоні убієнних», одна з останніх робіт миколаївських іконописців. Куратор виставки зазначає: «В державі, що є колискою слов’янського християнства, просто неприпустиме таке жахливе явище як аборт. Під час святкування Народження Христа слід пам’ятати про тих, кому не дозволили народитися. Гріх не тільки чинити таке вбивство, а й погоджуватись з ним своїм мовчанням. Потрібно виховувати людей, доносити до них істинну суть проблеми.»

Побутує думка, що в іконі немає нічого нового і вона, згідно з канонами, повторює тільки існуючі зразки. Іконописці «Небо на землі » вважають, що ікона повинна бути завжди новою, актуальною і зрозумілою сучасній людині, для якої створюється. Ікона повинна говорити з нею, народжувати молитву. Існуючі канони зовсім не обмежують. Навпаки! Вони надихають на нові пошуки в ім'я Христове.



Під час урочистого відкриття виставки відбудеться виступ фольклорного гурту «Гуляйгород». Колектив виконає народні духовні канти.


Відкриття виставки відбудеться в НЦНК Музей Івана Гончара (вул. Лаврська, 19)

Відкриття 19 грудня о 18.00.

Відвідування: вівторок-неділя з 10.00 до 17.30.

Вхід – 15 грн., дітям – 3 грн.

Виставка триватиме до 20 січня.







За додатковою інформацією звертайтесь до:

Марії Павелко

+38 066 155 92 37

[email protected]

www.pavel-ko.net

Комментарии

Комментариев пока нет

Только зарегистрированные пользователи могут отправлять комментарии

наши постоянные авторы

самые активные дискуссии

Тема: Олег Базилевич: Обыкновенный фашизм
Всего реплик: 70
Всего участников: 13
Олег Базилевич, Тамара Ярошовец, Константин Дмитриев
Всего реплик: 63
Всего участников: 9
Олег Базилевич, Константин Дмитриев, admin ronin
Тема: Олег Базилевич: Как нам обустроить Россию?
Всего реплик: 58
Всего участников: 13
Олег Базилевич, Максим Пестун, Константин Дмитриев

события

марта 2024
ПнВтСрЧтПтСбВс
26272829123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031