6
+1

FINE ART UKRAINE 2013

IV виставка-ярмарок FINE ART UKRAINE 2013 вчетверте продемонструє широку палітру сучасного образотворчого мистецтва
Fau logo site pic-06 (5)_original
14 - 24 лютого у Мистецькому Арсеналі пройде IV виставка-ярмарок FINE ART UKRAINE.

FINE ART UKRAINE 2013 уже вчетверте традиційно продемонструє широку палітру сучасного образотворчого мистецтва – живопис, графіку, скульптуру, фотографію, представить спеціальні проекти, експозиції від провідних вітчизняних галерей та широку освітню програму.

Заголовним проектом стане виставка: "Матч-пойнт 88: за мить до нового життя".

Остання колекція радянської доби.

Із фондів Дирекції виставок Національної спілки художників України.

1988 рік був надзвичайно насиченим різноманітними подіями – від візиту в СРСР президента США Рональда Рейгана до справжньої істерії навколо масових сеансів гіпнозу Анатолія Кашпіровського, від початку виведення радянських військ із Афганістану до першого знайомства радянських телеглядачів з "Рабинею Ізаурою", від землетрусу у Вірменії до злету групи "Ласковый май", від першого польоту найбільшого у світі літака АН-225 "Мрія", збудованого у Києві, до першого масового антирадянського мітингу в українській столиці. Це був рік старту економічного етапу Перебудови, рік, коли перестали глушити "ворожі радіоголоси" – "Свободу" та "Вільну Європу", рік виходу на екрани фільмів "Голка", "Маленька Віра" та "Червона спека". Світ стояв на порозі змін, але ніхто ще не знав, що прірва під ногами розкриється уже завтра.

1988 року за результатами всеукраїнської, а згодом і всесоюзної виставки-конкурсу "Світ. Події. Людина" було здійснено одну з останніх в радянський час великих закупівель творів мистецтва у фонди спілки художників. Таким чином утворилася унікальна колекція живопису, скульптури та графіки, яка демонструє один із найцікавіших моментів історії розвитку українського мистецтва – відхід від радянської художньої парадигми, нормативних канонів та нормативної естетики і перші спроби офіційно дозволених творчих експериментів: вперше без соцреалізму. На полотнах – пейзажі, натюрморти або жанрові сцени, наповнені лірикою і особистими переживаннями авторів.

У спецпроекті буде представлено роботи як заслужених і титулованих званнями та нагородами майстрів, так і художників, які у 1988 році тільки заявляли про свій талант на арт-сцені. Серед авторів – Тетяна Яблонська, Віктор Рижих, Галина Неледва, Тиберій Сільваші, Олександр Ройтбурд, Марко Гейко, Костянтин Реунов, Сергій Животков, Дмитро Фіщенко та інші.

У рамках проекту буде представлено також паралельну фотодокументальну експозицію та підбірку відеоматеріалів із розповіддю про події 1988 року – таким чином глядачі зможуть побачити і відчути історичне, політичне та соціальне тло, на якому народжувалися експоновані на виставці твори.

Третьою частиною проекту "Матч-пойнт 88" стане інтерактивна виставка особистих фотографій та листів-спогадів про 1988 рік, де своїми історіями поділяться відомі художники і публічні постаті – гості відкриття форуму FINE ART UKRAINE. Протягом роботи виставки до них із власними фотокартками, зробленими у 1988 році, зможуть приєднатися усі відвідувачі виставки.

В рамках проекту "Матч-пойнт 88" відбудеться серія зустрічей із визначними представниками арт-сцени – художниками, мистецтвознавцями, котрі розкажуть про визначні події арт-життя у 1988 році і загалом у часи перебудови.

Спецпроект "Бебеля, 19. Квартирні виставки".

Спецпроект розповість про яскраву сторінку художньої історії Одеси і загалом радянського мистецького життя – квартирні виставки. В його експозиції буде відтворено атмосферу подібної виставки 70-х років у легендарній квартирі на Бебеля,19 – дух свободи в умовах тотальної заборони на інакомислення. Виставка представить роботи одеських художників-нонконформістів Віктора Маринюка, Валерія Басанця, Олега Волошинова, Володимира Стрельникова та інших.

В умовах цілковитого контролю художньої творчості і виставкової діяльності у Радянському Союзі з боку творчих спілок і партії мистецтво, відмінне від офіційного канону, могло існувати лише у формі неофіційних, напівтаємних виставок-квартирників. Найбільшого розголосу набули подібні заходи та імена художників-дисидентів із Москви та Ленінграду, у першу чергу, через більшу увагу представників дипломатичних кіл та західної преси. Менш відомим на Заході, але не менш потужним у творчому плані центром нонконформістського мистецтва у 60-ті – 70-ті роки стала Одеса. Варто згадати, що самовільна виставка робіт Валентина Хруща та Станіслава Сичова на паркані навколо реставрованої Одеської опери відбулася у 1967 році – за 7 років до відомої московської "Бульдозерної" виставки!

Експозиція Віктора Маринюка, що відбулася 1961 року на квартирі Рити Ануфрієвої, відкрила цілу епоху "квартирних" виставок, і вже до 1975 року група художників-нонконформістів налічувала понад 30 учасників, котрі виставлялися у п'яти одеських квартирах та у майстернях самих художників. В історії одеського андеграунду залишилися імена і адреси Олександра Ануфрієва та його кімнати в комуналці на вулиці Осипова, Володимира Стрельникова і квартири на Транспортній, майстерні Віктора Маринюка та Людмили Ястреб на Мечникова, легендарної веранди Валентина Хруща на Пантелеймонівській та квартири колекціонера Володимира Асрієва на вулиці Бебеля, 19.

Одеський музикант Володимир Асрієв у середині 70-х зблизився із андеграундними місцевими митцями і надав їм стіни своєї квартири для проведення неофіційних виставок. Із 1976 року житло перетворилося на постійний виставковий простір, де відбувалися персональні і групові виставки одеських нонконформістів. Там експонувалася і його власна колекція неофіційного живопису. У 1976 році в самвидаві вийшов навіть "Каталог колекцій Володимира Асрієва". За іронією долі будинок із квартирою Асрієва розташовувався якраз між КДБ та міліцією. 1980 року В.Асрієв емігрував до Великобританії, де у 1989-му відкрив галерею українського мистецтва. Його колекція потрапила до фондів Одеського літературного музею.

ДЛЯ ДОВІДКИ:

FINE ART UKRAINE було започатковано 2009 року.

FINE ART UKRAINE 2009 представив найбільшу в історії України ретроспективну виставку творів Тетяни Яблонської, зібрання провідних українських та зарубіжних галерей, спецпроекти Сергія Якутовича, Ігоря Гайдая та інших митців.

2010 року родзинкою FINE ART UKRAINE стала персональна виставка всесвітньо відомого американсько-польського фотографа Ришарда Горовиця, визнаного новатора в мистецтві фотографії, а також колекції-візитівки та спецпроекти від провідних галерей України та зарубіжжя.

У 2011 році заголовним проектом FINE ART UKRAINE стала виставка "ШКОЛА", до якої увійшли роботи найзнаковіших постатей українського мистецтва 30-80-х років – випускників Національної академії образотворчого мистецтва й архітектури України.

Керівник проекту: Соломія Савчук [email protected]

Координатор галерейних проектів: Ольга Савенок [email protected]

Координатор cпецпроектов: Ігор Оксаметний [email protected]

Керівник прес-служби та PR-проекту: Лариса Лисова [email protected]
Координатор груповых відвідувань: Вікторія Бойко [email protected]
Координатор освітньої програми: Дар'я Придибайло [email protected]
Координатор по роботі з партнерами: Тетяна Фокіна [email protected]

Місце проведення FINE ART UKRAINE 2013:

Київ, вул. Лаврська, 12,

НКММК "Мистецький Арсенал"

Прес-конференція відбудеться 13 лютого 2013 о 16.30


ПРЕС-СЛУЖБА МИСТЕЦЬКОГО АРСЕНАЛУ

[email protected]

РЕЖИМ РОБОТИ: 11.00 – 20.00; без вихідних

Вартість квитка 40 грн
Пільговий квиток 20 грн (пенсіонерам, студентам, учням)
Діти до 12 років - безкоштовно

Музейним працівникам, членам спілки художників, військовослужбовцям строкової служби, інвалідам 1,2 групи – безкоштовно (за наявності посвідчення).

Вартість екскурсійної путівки – 200 грн.

У суботу та неділю о 14.00 екскурсія – безкоштовно!

Екскурсію можна замовити за телефоном +38 (067) 659-33-69 або за електронною адресою [email protected]

Організатор групових відвідувань – Вікторія Бойко.





Дата: 14.02.2013

Комментарии

Пиша_thumb
Лариса Пиша
Відвідала. Як в молодості побувала!
19:01 14.02.2013
0 +1

Только зарегистрированные пользователи могут отправлять комментарии

наши постоянные авторы

самые активные дискуссии

Тема: Олег Базилевич: Обыкновенный фашизм
Всего реплик: 70
Всего участников: 13
Олег Базилевич, Тамара Ярошовец, Константин Дмитриев
Всего реплик: 63
Всего участников: 9
Олег Базилевич, Константин Дмитриев, admin ronin
Тема: Олег Базилевич: Как нам обустроить Россию?
Всего реплик: 58
Всего участников: 13
Олег Базилевич, Максим Пестун, Константин Дмитриев

события

марта 2024
ПнВтСрЧтПтСбВс
26272829123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031