10
+1

Круглий стіл "Біля витоків сучасного українського мистецтва" в Мистецькому Арсеналі

23 лютого о 15.00 відбудеться круглий стіл "Біля витоків сучасного українського мистецтва" за участі зіркових художників
162426 (1)_original
23 лютого о 15.00 відбудеться круглий стіл "Біля витоків сучасного українського мистецтва" за участі зіркових художників Олександра Ройтбурда, Тіберія Сільваші, Володимира Буднікова, Леся Подерв’янського, Миколи Бабака, Петра Бевзи, Віктора Рижиха, Дмитра Фіщенка, Гліба Вишеславського, директора Совіарт Віктора Хаматова та куратора Мистецького Арсеналу Олександра Соловйова. Модератор – Ігор Оксаметний.

Круглий стіл збере учасників та кураторів заголовного проекту FINE ART UKRAINE "Матч-пойнт 88: за мить до нового життя", який вперше демонструє унікальну колекцію радянської доби із фондів Дирекції виставок Національної спілки художників України. Учасники подій 1988 та фігуранти сучасної арт-сцени зберуться, щоб обговорити історичне, політичне та соціальне тло, на якому народжувалися експоновані на виставці твори та згадати, як все починалося.

1988 рік став переломним для українського сучасного мистецтва, часом, коли формувалася нова генерація митців.

Цього року відбувся пленер "Седнів 88", який зібрав у містечку в Чернігівській області молодих художників, що прагнули змін, займалися пошуками нового в мистецтві, офіційно почав працювати центр сучасного мистецтва "Совіарт", який організував І Радянсько-Американську виставку сучасного мистецтва.

Вперше в єдиній окремій експозиції були презентовані роботи на той час молодих українських художників на сенсаційній Всесоюзній виставці молодих художників Манеж в Москві, що перевернуло уявлення про українське мистецтво і ознаменувало появу такого явища як "Нова хвиля", яку критики означили як "необароко трансавангардного типу".

Вперше авторитетний, і на той час досить консервативний, академічний журнал Міністерства культури СРСР "ИСКУССТВО" видав спеціальний молодіжний номер, де були надруковані статті про неофіційне та експериментальне мистецтво, а також стаття Олександра Соловйова "По той бік очевидності" про знакову роботу Арсена Савадова та Георгія Сенченка "Сум Клеопатри", що, на думку експертів, дала поштовх всій течії.

Вперше в СРСР відбувся аукціон Sotheby’s, де були представлены роботи художників з України, а сам аукціон став надзвичайно успішним як в комерційному, так і в якісному плані.

Колекція творів з фондів Дирекції виставок Національної спілки художників України

1988 року за результатами всеукраїнської, а згодом і всесоюзної виставки-конкурсу "Світ. Події. Людина" було здійснено одну з останніх в радянський час великих закупівель творів мистецтва у фонди спілки художників. Таким чином утворилася унікальна колекція живопису, скульптури та графіки, яка демонструє один із найцікавіших моментів історії розвитку українського мистецтва – відхід від радянської художньої парадигми, нормативних канонів та нормативної естетики і перші спроби офіційно дозволених творчих експериментів: вперше без соцреалізму. На полотнах – пейзажі, натюрморти або жанрові сцени, наповнені лірикою і особистими переживаннями авторів.

У спецпроекті буде представлено роботи як заслужених і титулованих званнями та нагородами майстрів, так і художників, які у 1988 році тільки заявляли про свій талант на арт-сцені. Серед авторів – Тетяна Яблонська, Віктор Рижих, Галина Неледва, Тіберій Сільваші, Олександр Ройтбурд, Марко Гейко, Костянтин Реунов, Олег Животков, Дмитро Фіщенко та інші.

У рамках проекту буде представлено також паралельну фотодокументальну експозицію та підбірку відеоматеріалів із розповіддю про події 1988 року, а також паралельно презентований проект Школи фотографії Віктора Марущенка "Архів", де можна буде побачити унікальні фотографії кінця 1980-х – початку 1990-х.

За умови попередньої реєстрації вартість квитка - 20 грн.

Попередня реєстрація здійснюється за електронною адресою [email protected]

Для студентів і професійної спільноти за наявності посвідчення вхід вільний.

Комментарии

Me_thumb
Олег Базилевич
Дякую за інформацію, дуже цікаво буде подивитись, як починався відxід від нормативниx канонів та нормативної естетики. Добре, що йдеться про xудожників, а не про письменників, бо тоді було б про переxід до ненормативної лексикі :-) А ненормативна естетика - це набагато цікавіше...
13:05 07.02.2013
3 +1

Только зарегистрированные пользователи могут отправлять комментарии

наши постоянные авторы

самые активные дискуссии

Тема: Олег Базилевич: Обыкновенный фашизм
Всего реплик: 70
Всего участников: 13
Олег Базилевич, Тамара Ярошовец, Константин Дмитриев
Всего реплик: 63
Всего участников: 9
Олег Базилевич, Константин Дмитриев, admin ronin
Тема: Олег Базилевич: Как нам обустроить Россию?
Всего реплик: 58
Всего участников: 13
Олег Базилевич, Максим Пестун, Константин Дмитриев

события

марта 2024
ПнВтСрЧтПтСбВс
26272829123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031