4
+1

30 років незалежності. 1991-1996р. Епізод 2.1

Фундаментальний цикл документальних фільмів про основні події новітньої історії України
1991-1996_original
Фундаментальний цикл документальних фільмів про основні події новітньої історії України

Перші п’ять років існування незалежної України на політичній карті сучасного світу. Час нових викликів і важких випробувань, про які мало хто здогадувався - адже багатьом здавалося, що “стартові умови” ми мали дуже вигідні. Але замість того, щоби активно розвиватися і входити у цивілізований світ, Україні і українцям довелося виживати.

За різними оцінками, 7-й у світі економічний потенціал України, який вона мала у 1990 році, виявився таким, що не відповідає критеріям сучасності. Виробничі зв’язки були штучно побудовані за часів СРСР. В основному - для обслуговування потреб військово-промислового комплексу, або заради збереження “цілісності” загальносоюзного господарства з політичних міркувань. Звісно, такі зв’язки виявилися неефективними та нежиттєздатними у нових умовах.

А система державного управління була не готова для вирішення нових історичних завдань. Новий український капіталізм будувався людьми, налаштування яких були якими завгодно, тільки не республіканськими чи ринковими. В результаті саме в ці роки ще досить слабкі управлінські структури вразили перші щупальця корупції. А український бізнес швидко зорієнтувався, що заробити грошей можна лише якщо ти дуриш систему, або “купуєш” її представників.

Бандитизм, інфляція, “купоно-карбованці”, занепад виробництва та диктат “червоних директорів” - ці та інші негативні економічні тенденції тих років слід вважати одним із прикрих результатів довготривалого “вимивання” найкращих кадрів з України. Найбільш активна і талановита частина українства десятиріччями намагалася реалізувати себе у Москві. Коли ж настав час будувати нову незалежну Україну, то виявилося, що це просто нікому робити. Критична маса безталанних та аморальних “керівників” різних ланок виявилася занадто великою. Важливі господарські, економічні та політичні рішення приймалися людьми, які не мали для цього ні відповідної кваліфікації, ні навіть моральних якостей.

У суспільстві запанували домінанти “вижити” і “збагатитися” - але на такому фундаменті, як виявилося, успішний розвиток неможливий. Про ці та інші особливості періоду 1991-1996 рр. дивіться у Епізоді 2.1.

Далі буде.

Виробництво: Атасов Фільм Тревел
Продюсер: Тетяна Сучкова
Автор сценарію: Олег Базилевич


Комментарии

Комментариев пока нет

Только зарегистрированные пользователи могут отправлять комментарии

наши постоянные авторы

самые активные дискуссии

Тема: Олег Базилевич: Обыкновенный фашизм
Всего реплик: 70
Всего участников: 13
Олег Базилевич, Тамара Ярошовец, Константин Дмитриев
Всего реплик: 63
Всего участников: 9
Олег Базилевич, Константин Дмитриев, admin ronin
Тема: Олег Базилевич: Как нам обустроить Россию?
Всего реплик: 58
Всего участников: 13
Олег Базилевич, Максим Пестун, Константин Дмитриев

события

марта 2024
ПнВтСрЧтПтСбВс
26272829123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031